Cryptovaluta kopen

Crypto kopen een beginnershandleiding.

Je wilt Bitcoin of een andere cryptomunt kopen maar ziet door de bomen het bos niet meer? Dan ben je hier op het juiste adres aangeland want wij hebben een cryptovaluta handleiding voor de beginner geschreven.

Kort overzicht

  • Stap 1Kies je wallet
  • Stap 2 – Ga naar Bitonic.nl en selecteer voor hoeveel Euro je aan Bitcoin wilt kopen
  • Stap 3 – Geef je Bitcoin adres in

Dat is alles. Binnen een paar minuten, afhankelijk van hoe druk het is op het BTC netwerk, heb je je Bitcoins in je wallet staan.

Uitgebreid overzicht

Als je een uitgebreide handleiding zoekt voor het kopen van Bitcoin dan vooral verder lezen. Op deze pagina vertellen we je alles over het kopen van verschillende soorten cryptovaluta.

1. introductie – voor wie is deze gids bedoeld?

Bitcoin bestaat al sinds 2009, maar voor de gemiddelde Nederlander is het nog steeds een veel te ingewikkeld verhaal. Maar is het allemaal wel zo ingewikkeld? De afgelopen jaren hebben wij verschillende mails gehad van mensen met verschillende vragen. Toch kwamen twee soorten vragen altijd weer duidelijk naar voren. De eerste vraag ging steevast over wat is nu eigenlijk de veiligste manier om Bitcoins aan te schaffen. Dit omdat er zoveel mogelijkheden worden aangeboden om BTC te kopen dat mensen een soort van “verlammingsverschijnselen” beginnen te krijgen en door de bomen het bos niet meer zien. Met als gevolg dat er helemaal geen Bitcoins worden gekocht, laat staan een andere cryptovaluta.

Het tweede type e-mail die we op de redactie veel kregen en jammer genoeg nog steeds krijgen is die van mensen die opgelicht zijn of hun Crypto verloren zijn in verkeerd geïnstalleerde wallets of door verkeerde handelingen tijdens het overmaken naar of van Bitcoin adressen. Net als met zoveel andere nieuwe dingen op het internet wordt het gebrek aan kennis van deze geweldige nieuwe technologie uitgebuit door kwaadwillenden. Omdat de vraag naar hoe juist te handelen bij crypto-transacties nog nooit zo groot is geweest als vandaag hebben wij van cryptohack.nl besloten om een uitgebreide handleiding te schrijven. Wij gaan je de basis leren om veilig cryptovaluta te kunnen kopen, verkopen en te versturen over de verschillende netwerken.

Beste manier om deze gids te gebruiken

Aangezien deze gids nogal lang is hebben we het onderverdeeld in verschillende hoofdstukken die je ieder afzonderlijk kunt raadplegen.

Wij adviseren om deze gids op te slaan in je bladwijzers (bookmarks)

2. kies je crypto-portefeuille (Wallet)

De eerste stap die we gaan zetten om Crypto te kopen is het installeren van een wallet op onze computer. Een wallet is het Engelse woord voor een portemonnee en dat is dan ook waar het voor dient. Je slaat je virtuele munten op in een virtuele portefeuille. Wij gebruiken dan ook vaak de term wallet naast die van portefeuille in de rest van deze handleiding.

Cryptovaluta kun je kopen op een cryptobeurs in het Engels een exchange genaamd, maar daar zou je ze kunnen kwijtraken aan een hack of aan het simpele feit dat een beurs je gewoon niet uitbetaald. (sorry maar dit is al een keer gebeurd). Zeker wanneer je van plan bent om de Crypto langer te bewaren, het zogenaamde HODLING, is het aan te bevelen om je cryptovaluta niet op een beurs te laten staan.

Wil je je puur alleen richten op Bitcoins dan adviseren wij je om je Bitcoins te kopen bij een gerenommeerde handelaar.

Meer over beurzen en handelen in Crypto vind je op de pagina handelen in Cryptovaluta.

Maar terug naar de cryptowallet voor op je computer. Overigens zijn er naast deze software wallets ook nog andere types wallets om je kostbare Bitcoins of andere Cryptovaluta in op te slaan zoals de zeer veilige hardware wallets waarover verder in deze handleiding meer

Verschillende types wallets

Een wallet is een stukje software, hardware of een site waar je je Bitcoins en andere Cryptovaluta in kunt opslaan. Er bestaan zelfs papieren wallets die niets meer zijn dan een stukje papier waarop jouw unieke sleutel staat geschreven.

Er bestaan inmiddels meer dan over de 100 verschillende wallets voor cryptovaluta, vaak geeft de uitgever van een cryptomunt ook zijn eigen virtuele portefeuille uit. Meer over de verschillende cryptowallets vind je op de pagina Kies de beste Cryptowallet voor je Cryptovaluta.

Onafhankelijke crypto-portefeuille

Met een onafhankelijke wallet wordt bedoeld dat jij de enigste eigenaar bent van de virtuele portemonnee en de inhoud. Dit betekent dat je er zelf volledige zeggenschap over hebt en dat derden er geen toegang tot hebben.

Hoewel het gebruik van een onafhankelijke wallet zeer aantrekkelijk klinkt en sowieso als zeer veilig wordt beschouwd betekent het wel dat jezelf verantwoordelijk bent voor de beveiliging en dus constant moet updaten. Daarnaast is het installeren van een onafhankelijke crypto-portefeuille een stuk moeilijker dan de wallets die aangeboden worden door derden. Bijvoorbeeld een beurs of een site. Bij verlies van de onafhankelijke wallet door bijvoorbeeld een harddisk crash (maak altijd een back-up!) of diefstal ben je ook al je Bitcoins of andere cryptovaluta kwijt.

Crypto-portefeuilles van derden

Zoals de naam al doet vermoeden wordt een crypto-wallet van derden beheerd door een andere partij dan jezelf. Dit is meestal een wisselkantoor of een cryptobeurs.

Coinbase is een van de bekendste bedrijven wat geen beurs is die veilig jouw Bitcoins of andere cryptovaluta voor je op kan slaan. Het gebruik van dit soort online portefeuilles is vaak zeer eenvoudig en daarom zeer geschikt voor beginners. Het feit blijft dat je wel de verantwoording van de veiligheid van je BTC en andere virtuele munten aan iemand anders overdraagt.

Gebruik daarom alleen betrouwbare externe virtuele portemonnee aanbieders. Een groot voordeel van deze wallets is dat je ze overal kunt openen zolang je maar toegang tot het internet hebt. Je bent dus niet afhankelijk van een specifiek apparaat zoals je laptop of je PC. Daarentegen is het nadeel dat ze een doelwit kunnen vormen voor hackers en andere kwaadwillenden. Daarom nemen bedrijven die dit soort diensten aanbieden ook de grootst mogelijke voorzorgsmaatregelen en zal je je moeten kunnen identificeren wanneer je een account opent en zal er bij ongeregeldheden op je account gelijk gevraagd worden om je weer te identificeren.

Vaak wordt er gebruik gemaakt van Google’s 2FA authenticatie, een zeer veilige methode dat gebruik maakt van een app op je telefoon.

Op de pagina wisselkantoren kun je zien welke van deze bedrijven ook online opslag van je crypto aanbieden.

Wallets beheerd door meerdere gebruikers

Ja ze bestaan, wallets die beheerd worden door meerdere gebruikers. Het is eigenlijk een Bitcoin adres wat beheerd wordt door twee of meerdere eigenaren. Deze zogenaamde Multisig Wallet is een portemonnee met meerdere gebruikers en de Bitcoins die het bevat kunnen alleen worden vrijgegeven wanneer er bijvoorbeeld twee van de benodigde handtekeningen zijn gezet. Deze afspraken zijn van te voren gemaakt en dit soort wallets worden dan ook voornamelijk gebruikt door bedrijven en instellingen.

Laten we een voorbeeld nemen van een bedrijf dat een Multisig Bitcoin wallet heeft geopend met drie personen. De CEO en twee managers. Van te voren zijn er afspraken gemaakt zoals bijvoorbeeld dat er altijd een handtekening door twee van de eigenaren van de portemonnee moet worden gezet alvorens een transactie is goed gekeurd. Wil bijvoorbeeld de CEO enkele BTC of Satoshis uit de wallets overmaken naar iemand anders zou hij of zij altijd de goedkeuring van een van de twee managers nodig hebben.

Mutltisig-portefeuiles worden als zeer veilig beschouwd want zelfs als een van de sleutels van de portemonnee gestolen wordt kan de dief er niet veel mee aangezien er nog een sleutel nodig is van een ander persoon.

Een andere veilige manier om een multisig-wallet te gebruiken is om zelf twee sleutels te houden en de derde aan iemand anders te geven. Raak jij een sleutel kwijt dan zijn je Bitcoins nog steeds veilig en toegankelijk.

Copay is een voorbeeld van een multisig-wallet.

Papieren bitcoin wallets

Bitcoins en andere cryptovaluta kunnen opgeslagen worden op allerlei fysieke items zoals flashdrives, USB sticks en speciale Hardwareportefeuilles zoals bijvoorbeeld de TREZOR.

Daarnaast kan Crypto ook opgeslagen worden op een simpel stukje papier.

Papier? Maar Bitcoins zijn toch virtuele munten?

Een Bitcoin wallet is eigenlijk niets meer dan combinatie van cijfers en letters, zoiets als een geheime code om toegang te verkrijgen tot je cryptomunten. Wanneer je die code op een stuk papier schrijft heb je dus een papieren cryptowallet gecreëerd. Voor meer informatie over papieren crypto-portefeuilles kun je op deze pagina terecht.

Hardware cryptowallets

Hardware wallets zijn apparaten die jouw private key voor je bewaren en die je op je computer kunt aansluiten. Ze worden gezien als zeer veilig aangezien ze niet direct verbonden zijn met het internet. Je kunt ze zelfs veilig gebruiken op een computer dat besmet is met een virus aangezien ze in een eigen omgeving functioneren.

Zowel papieren als hardware wallets kunnen worden gezien als onafhankelijke crypto-portemonnees en zijn de beste manier om je Bitcoins en ander cryptovaluta in op te slaan wanneer het op beveiliging en controle aankomt.

Als we de verschillende types van virtuele portemonnees op een rijtje zetten dan zijn van boven naar beneden dit de meest veilige crypto-portefeuilles: software en hardware wallets (hier heb alleen jij de controle over je Crypto), web wallets (naast jezelf heeft ook het bedrijf wat de site runt controle over je cryptovaluta), multisig-wallets (jij en minimaal nog een eigenaar heeft de controle).

Hardware crypto-wallets

Hoe kies je de juiste crypto wallet

Wat nu de beste cryptowallet is om te kiezen hangt af van verschillende factoren. Aangezien je altijd nog kunt veranderen van wallet en heel eenvoudig je crypto-valuta van de ene naar de andere portemonnee kunt verplaatsen is het helemaal niet zo erg wanneer je aanvankelijk voor een wallet kiest die achteraf eigenlijk niet bevalt.

Hoe vaak gebruik je je wallet

Hoe vaak denk je dat je Bitcoins of andere Crypto gaat versturen? We leggen hier de nadruk op het versturen aangezien het ontvangen van Crypto vrijwel hetzelfde is voor elk type portefeuille. Als je denkt dat je een hardcore cryptovaluta gebruiker gaat worden raden wij je aan om een wallet op je smartphone in de vorm van een app te installeren. Op die manier heb je altijd je Crypto bij de hand.

Ga je Bitcoins of andere cryptovaluta gebruiken als lange termijn investering dan raden wij je aan om een hardware of een papieren wallet te gebruiken aangezien die het meest veilig zijn.

Hoeveel cryptovaluta ben je van plan om te vergaren?

Ben je van plan om maar een beetje Crypto vast te houden dan maakt het eigenlijk niet zoveel uit welke wallet je kiest aangezien er niet zoveel risico is. Maar mocht je van plan zijn om een behoorlijk bedrag in cryptovaluta te investeren is het meer dan verstandig om een hardware wallet aan te schaffen of een Multisig wallet gaan te gebruiken. Verder is het helemaal niet verkeerd om je Crypto te spreiden over meerdere portefeuilles. Mocht er iets mis gaan met bijvoorbeeld een web wallet of mocht je een hardware wallet kwijt raken dan is de schade aanzienlijk minder dan wanneer je al je cryptovaluta op een plek had staan.

Gebruiksvriendelijkheid

Hoe makkelijk is de portefeuille te bedienen, hoe makkelijk is de software wallet te installeren en hoe overzichtelijk is de interface? Toch allemaal belangrijke punten waar je rekening mee dient te houden. Gelukkig zijn de beginnersdagen al ver achter ons en zijn de meeste wallets zeer gebruiksvriendelijk.

Ander punt om rekening mee te houden is hoeveel verschillende soorten crypto een wallet aankan. Wil je alleen iets met BTC doen dan zit je met alle gangbare portefeuilles altijd goed, wil je echter ook wat exotischer crypto veilig op kunnen slaan kom je vaak in de meer specifiekere virtuele portemonnees terecht.

Je veilig voelen en anonimiteit

Hoe bang ben je dat er iemand op uit is om jouw Bitcoins te stelen? Hoe belangrijk is jouw anonimiteit? Deze vragen kunnen alleen door jouzelf beantwoordt worden en de antwoorden zullen dan ook zeker van persoon tot persoon verschillen.

Ons advies is om niemand anders te vertrouwen dan jezelf. Zeker in de Crypto wereld is dit een zeer solide advies! Mensen die echt paranoia zijn zouden nooit een web wallet vertrouwen zeker niet wanneer het om enorme bedragen gaat.

Daar komt nog bij dat alle online services die een web wallet aanbieden je vragen om je identiteit te bevestigen door je e-mail, telefoonnummer en een kopie van je identiteitsbewijs te geven. Op zo’n moment is er geen sprake meer van anonimiteit!

Beste keuze in wallets

Ledger Nano S: onafhankelijke hardware wallet.

Wanneer je van plan bent om grote hoeveelheden cryptovaluta vast te houden voor langere tijd dan kom je niet onder de aanschaf van een Ledger uit. Deze hardware wallet is de meest veilige optie die er op dit moment is en je anonimiteit is volledig gewaarborgd. Het enigste nadeel tegenover een software wallet of een web wallet is dat je het aan moet schaffen, maar gezien de voordelen is het zeker de moeite waard als je een groot aantal Bitcoins of andere Crypto wilt bewaren.

Trezor one: onafhankelijke hardware wallet.

Eigenlijk hetzelfde verhaal als bij de Ledger, wanneer je grote hoeveelheden Crypto wilt bewaren dan is een hardware wallet de beste keuze omdat het gewoonweg de meest veilige optie is. Daarnaast biedt het volledige anonimiteit. Wat het verschil tussen de Ledger en de Nano is kun je lezen in dit artikel De Trezor en de Ledger vergeleken.

3. wanneer Bitcoin, wanneer andere Crypto kopen?

De meest gestelde vragen die wij hier op cryptohack.nl krijgen is “wanneer moet ik BTC kopen en is het nu de beste tijd om Crypto te kopen? Eigenlijk is er geen goed antwoord te geven op beide vragen. Het hangt er ook vanaf waarom je cryptovaluta aanschaft. Is het om snel geld te verdienen d.m.v. daytrading (aan de hand van analyses inschatten wanneer een munt laag staat en zodra die stijgt verkopen) of ga je voor een langere termijn investering. Wij adviseren altijd voor de lange termijn investering te gaan aangezien daytrading behoorlijk wat risico’s met zich meebrengt. Meer over handelen in Crypto vind je op de pagina handelen in cryptovaluta.

Geloof je net als ons dat er een toekomst is weggelegd voor Bitcoin en andere cryptovaluta dan ga je voor HODL. HODLEN betekent dat je voor een langere tijd je crypto vast houdt omdat je gelooft dat uiteindelijk deze nieuwe vorm van virtueel geld de toekomst is. Denk wel goed na welke cryptovaluta je wilt vasthouden aangezien er van de meer dan 3000 verschillende munten er misschien maar 20 de moeite waard zijn. Onze mening is dat Bitcoin zelf nog steeds een toekomst heeft. Maar doe vooral goed je huiswerk als je besluit om te investeren in welke Crypto dan ook.

Een bepaalde techniek om te investeren en om vast te stellen wanneer het de beste tijd is om bijvoorbeeld Bitcoins te kopen is DCA.

DCA is de afkorting voor Dollar Cost Averaging. Het betekent simpel gezegd dat je gedurende een bepaalde periode bijvoorbeeld elke maand telkens voor hetzelfde bedrag investeert in crypto. Je koopt bijvoorbeeld elke maand voor 100 Dollar of Euro Bitcoins ongeacht de koers. Aangezien de cryptomarkt zeer onderhevig is aan volatiliteit (schommelingen in prijs) vang je op deze manier de prijsschommelingen op. De ene maand koop je wat meer voor die 100 euro en de andere maand wat minder. Al met al heb je een gemiddelde prijs betaald voor je BTC.

Nu werkt de DCA methode beter in goud en zilver of op de aandelenbeurs dan in de cryptomarkt aangezien crypto wel heel erg onderhevig is aan schommelingen in prijs. Daarom adviseren anderen om DCA te combineren met marktanalyses zodat je toch altijd koopt wanneer de prijs het laagst staat. Echter begint dat naar onze mening op daytrading te lijken en voor je het weet maak je een fout. Is daytrading en marktanalyses bestuderen wel jouw ding dan raden we je aan om de pagina te lezen handelen in cryptovaluta

Koop elke maand voor een vast bedrag wat je ook daadwerkelijk kunt missen. Sla de munten veilig op in een hardwarewallet en hou je niet teveel bezig met de prijsschommelingen en angstaanjagende nieuwsberichten uit de voornamelijk reguliere media. Al met al zal de prijs omhoog gaan. Wat dat betreft leven we in een prachtige tijd. We staan namelijk aan het begin van een nieuwe technologie, een revolutie in het geldwezen die zijn weerga niet kent.

4. hoe koop je dan Cryptovaluta?

In deze hoofdstuk gaan we in op de voor en nadelen van de verschillende methodes die er zijn om Cryptovaluta te kopen. Aangezien we zoveel mogelijk Crypto voor elke cent die we spenderen willen ontvangen is het heel belangrijk om de juiste manier uit te zoeken waarmee we Bitcoins of een andere Cryptovaluta gaan kopen.

De verschillende methodes om Bitcoins te kopen

  • IDEAL

In Nederland kennen we de mogelijkheid om betalingen online te verrichten via IDEAL. Het is een veilige manier om te betalen en garandeert bijna altijd dat je je crypto ook echt ontvangt in je Wallet. Dit omdat niet ieder bedrijf zomaar toestemming van een bank krijgt om de IDEAL methode te mogen gebruiken. Je weet dus altijd van wie je koopt. Desondanks raden wij je aan om alleen maar te kopen bij betrouwbare handelaren in crypto. In Nederland zijn er een cryptohandelaren die gebruik maken van IDEAL Zie ook deze link Bitcoin kopen met IDEAL.

  • Credit of debetkaart

Het gebruik van Creditkaarten is buiten Nederland veel groter dan bij ons en wij raden dan ook af om te investeren op krediet. Bij gebruik van een creditkaart betaal je rente op alles wat je koopt dus ook op je aanschaf van je Crypto. Geld lenen om te investeren in Crypto is dan ook een grote afrader. Een Debetkaart is daarentegen een ander verhaal aangezien je alleen geld gebruikt wat op je kaart staat wat ook daadwerkelijk van jou is. Wil je buiten Nederland Crypto kopen dan kun je al geen gebruik meer maken van IDEAL en kom je al snel terecht bij je VISA of MASTER kaart.

  • Bankoverschrijving

Verschillende wisselkantoren en andere verkopers van Cryptovaluta bieden de mogelijkheid om ouderwets met een bankoverschrijving te betalen. Ook hier geldt weer de regel om eerst goed na te gaan dat je met een betrouwbaar bedrijf te maken hebt.

  • Cash

Cryptovaluta kopen met contant geld is ook nog steeds mogelijk. Het gaat dan voornamelijk om Bitcoins en in mindere mate Ethereum. De meeste cryptovaluta zijn niet te koop met cash. Het voordeel om BTC te kopen met Fiatgeld is dat het anoniem gebeurd. Het grote nadeel is dat je nooit weet met wie je te maken hebt en er allerlei figuren op dit soort transacties af kunnen komen. Localbitcoins is een site waar mensen elkaar ontmoeten om Bitcoin transacties af te handelen in contant geld.

5. waar cryptovaluta kopen?

Er zijn dus meerdere mogelijkheden om cryptovaluta te kopen. Afhankelijk van de methode zijn er meerdere partijen waar je je Crypto kunt aanschaffen.

Beurzen en wisselkantoren

Op een beurs koop je crypto vaak goedkoper echter zijn er vaak “verborgen” kosten aanwezig wanneer je je cryptomunten van de beurs wilt halen om elders op te slaan. Bij een wisselkantoor is het vaak duidelijker wat de kosten van de transactie zijn en kun je er voor kiezen om ze gelijk in je persoonlijke wallet op te slaan.

Beurzen zijn dan ook meer geschikt als je wilt gaan handelen in crypto. Meer over handelen op een cryptobeurs vind op de pagina Handelen in cryptovaluta

Wisselkantoren zijn er over de hele wereld. De een is wat beter bekend dan de andere. Het nadeel van een wisselkantoor is dat de keuze in de te kopen cryptovaluta vaak erg klein is en beperkt wordt tot de meest bekende waaronder Bitcoin en Ethereum.

In Nederland kennen we een aantal bedrijven waar je Bitcoins en andere cryptovaluta kunt kopen. Bitonic.nl is bijvoorbeeld een wisselkantoor met een goede reputatie waar je voorlopig alleen nog maar Bitcoins kunt kopen.

Wissel nooit cryptovaluta bij een onbekend kantoor op een onbekende site. De kans is groot dat je met een malafide partij te maken hebt.

Wil je echter ook andere cryptovaluta kopen en is het belangrijk voor je om dat bij een Nederlands bedrijf te doen kun je een account aanmaken bij litebit.eu

Litebit is een Nederlands wisselkantoor waar je op dit moment 57 verschillende cryptovaluta kunt kopen. Ideaal mocht je speculeren op een prijsverhoging op langere termijn van een van deze cryptomunten.

Klik hier om litebit.eu te bezoeken

P2P platformen

Een P2P platform is een site waar je zaken kunt doen direct met een koper of verkoper zonder tussenkomst van een derde partij. Natuurlijk wordt er een percentage berekent door het platform, maar deze is daadwerkelijk miniem in vergelijking met een wisselkantoor of een handelsplatform zoals een cryptobeurs. Vooralsnog is het aanbod cryptovaluta om mee te handelen naast Bitcoins erg beperkt op de bekende P2P sites.

Omdat je via een P2P platform direct communiceert met een verkoper of een koper brengt het enige risico met zich mee, je weet namelijk nooit of de andere partij wel echt betrouwbaar is. Kijk altijd naar de reputatie en handelsgeschiedenis van diegene met wie je zaken doet voor je geld of BTC overmaakt.

Meer over P2P sites en hoe ze werken vind je op de pagina P2P platformen

Cryptobeurzen

Een cryptobeurs is een platform opgezet met als voorbeeld een reguliere handelsplatform waar je aandelen, opties en grondstoffen kunt verhandelen.

Op een beurs komen handelaren met elkaar in contact doordat een verkoper een verkooporder plaatst die opgepikt wordt door een koper zonder directe communicatie tussen beide partijen. De beurs brengt voor elke verkoop een kleine bijdrage in rekening.

Alhoewel handelen via cryptobeurzen vaak de goedkoopste manier is om cryptovaluta te kopen vergen ze wel enige kennis van zaken. Voordat je gaat handelen op een cryptobeurs is het verstandig om je bepaalde technieken eigen te maken en op de hoogte te zijn met de verschillende termen en tactieken.

Meer over handelen op een cryptobeurs vindt je op de pagina handelen in cryptovaluta.

6. hoeveel cryptovaluta zal ik kopen?

Inmiddels heb je een geschikte wallet uitgekozen en weet je waar je op een betrouwbare manier cryptovaluta kunt kopen. Je weet ook welke cryptomunt je wilt kopen en of je deze actief wilt gaan gebruiken om dingen aan te schaffen of dat je gaat speculeren. Vermoedelijk wil je voornamelijk speculeren en verwacht je een stijging van waarde over een korte of langere periode.

Hoeveel geld ben je van plan om te investeren in Bitcoin of een andere cryptovaluta? Hou er rekening mee dat de cryptovaluta markt bijzonder volatiel is en waardestijgingen en dalingen van meer dan 20% binnen 24 uur heel normaal zijn. Ook kan de waarde voor een langere tijd aanzienlijk lager zijn dan de hoogst genoteerde koers ooit.

Op 17 december 2017 was de Bitcoin bijvoorbeeld 20.000 dollar waard om vervolgens weer te zakken naar een 5.500 dollar. Een prijs waar we al meer dan een jaar omheen blijven zweven. Desondanks was één BTC in 2014 1.240 dollar waard. Had je in 2014 gekocht dan zat je ondanks de dramatische prijsdaling in 2018 nog steeds op een behoorlijke winst. Had je echter in december 2017 Bitcoins aangeschaft zat je nu met een enorm verlies. Ook al ben je ervan overtuigd dat de prijs van Bitcoin uiteindelijk gaat stijgen doet zo’n verlies toch enorm veel pijn.

Daarom is ons advies nooit meer geld te investeren in Bitcoin of andere cryptovaluta dan je je kunt veroorloven om te verliezen. Cryptovaluta staat nog steeds aan het begin van de revolutie die het teweeg gaat brengen. Voordeel daarvan is dat je op dit moment bepaalde cryptovaluta erg goedkoop kunt aanschaffen, waaronder Bitcoin. Nadeel is dat er nog teveel onzekerheden zijn omtrent deze nieuwe vorm van geld, kapitaalopslag en verplaatsing van waarde. Deze onzekerheden hebben zeker invloed op de prijsontwikkeling van cryptovaluta en zorgen voor een constante volatiliteit van de koers.

Het is heel menselijk om te optimistisch te zijn wanneer we investeren en we vergeten vaak de nadelen wanneer we enthousiast zijn over iets nieuws. Daarom is ons advies om nooit meer te investeren dan 5% van je beschikbare inkomen of van je totale kapitaal.

Je hoeft ook vrijwel nooit een hele cryptomunt te kopen. De meeste cryptomunten kunnen worden opgedeeld tot in acht decimalen. Zo kun je bijvoorbeeld de duurdere Bitcoin kopen tot in een honderdste. Een honderdste deel van een Bitcoin wordt een Satoshi genoemd. Deze naam komt van de uitvinder van de Bitcoin blockchain Satoshi Nakamoto.

7. andere mogelijkheden om cryptovaluta te kopen

Nu je weet hoeveel cryptovaluta je wilt kopen, waar je ze kunt kopen en hoe je ze op kunt slaan is het tijd om tot actie over te gaan en je eerste Crypto aan te schaffen.

De eerste stap is om je aan te melden bij een wisselkantoor, een cryptobeurs of P2P netwerk. Er zal om identificatie worden gevraagd dit omdat de overheid dit verlangt van de handelaar.

Deze verplichtingen zijn ingevoerd om zoveel mogelijk misbruik tegen te gaan waar tot voor kort cryptovaluta mee geassocieerd werd. Voornamelijk het wissen van zwart geld wordt op deze manier moeilijker gemaakt. Aan de ene kant gaat het ten koste van de anonimiteit waar Crypto zo bekend om staat, aan de andere kant betekent het wel dat ook de overheid deze nieuwe vorm van geld en kapitaal serieus begint te nemen.

Hou één ding altijd in gedachten en dat is zodra je je Crypto hebt gekocht het zo snel mogelijk te verplaatsen naar je eigen wallet. Over het algemeen is de regel dat je de cryptovaluta die je niet direct nodig hebt altijd opslaat in je eigen crypto-portefeuille en niet ergens online bij een derde partij.

Cryptovaluta pinnen

Er bestaan op het moment van schrijven iets meer dan 4500 Bitcoin pinautomaten in de wereld waarvan er 25 in Nederland staan. Naast BTC zijn er een beperkt aantal apparaten die ook andere cryptovaluta zoals Ether en Monero aanbieden echter nog niet in Nederland.

Bij de meeste van deze Bitcoin automaten kun je overigens alleen maar BTC kopen alhoewel er wel automaten bestaan waar je zowel kunt kopen als verkopen.

Deze apparaten zijn vrij populair omdat ze relatief veel anonimiteit garanderen. Je stopt er je Euro’s of Dollars in en je krijgt er Bitcoins gestort op je Bitcoin adres voor terug.

Meer over Bitcoin apparaten lees je op de pagina cryptovaluta pinnen

Kopen van individuelen

Sommige mensen kopen het liefst direct hun cryptovaluta van een ander zonder tussenkomst van een derde partij. Dit heeft zijn voor en zijn nadelen.

Voordeel is dat het compleet anoniem kan gebeuren echter is dit ook gelijk het grote nadeel aangezien je niet weet of je te maken hebt met een betrouwbaar persoon.

Probeer erachter te komen met wie je zaken doet. Sommige mensen willen absoluut anoniem blijven en dat is logisch. Maar wanneer je de identiteit van de andere partij weet te verifiëren maak je de kans dat je opgelicht wordt een stuk kleiner.


8. nawoord

Wij hopen dat deze gids je op weg heeft geholpen met het kopen van cryptovaluta en het veilig opslaan van je virtuele munten in een crypto-portefeuille.

Mocht je deze gids als informatief beschouwen dan waarderen wij het enorm dat je er anderen over wilt vertellen. Je kunt hiervoor gebruik maken van de Twitter en Facebook buttons.

P.S. Alhoewel het in deze gids meerdere malen herhaald is willen we je er nog een keer op wijzen dat je je cryptovaluta zoveel mogelijk bewaard in je eigen portefeuille en niet online. En vergeet niet te back-uppen!




Deel dit artikel met anderen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.