Van de meeste cryptovaluta is de Bitcoin toch wel de meest bekende. Niet zo verwonderlijk want deze cryptomunt was namelijk de pioneer in de blockchaintechnologie.
Bitcoin is in 2009 uitgevonden door een persoon (of groep) die zichzelf Satoshi Nakamoto noemde. Zijn verklaarde doel was om “een nieuw elektronisch geldsysteem” te creëren dat “volledig gedecentraliseerd was zonder server of centrale autoriteit”. Na het concept en de technologie te hebben ontwikkeld, heeft Nakamoto in 2011 de broncode en domeinen overgedragen aan anderen in de Bitcoin-gemeenschap en is vervolgens verdwenen.
Bitcoin (afkorting BTC) is de eerste en in vele opzichten grootste cryptovaluta, en tevens de naam van de opensourcesoftware die is ontworpen om dit te gebruiken. De implementatie (inclusief het nieuwe concept blockchain) is voor het eerst in 1998 beschreven door Wei Dai op de cypherpunks-mailinglist, en geïmplementeerd in 2009 door Satoshi Nakamoto. Satoshi (afgekort sat) werd later ook de naam van de kleinste rekeneenheid van bitcoin: 0,01 microbitcoin.
Wat is Bitcoin?
Bitcoin is in wezen een digitale valuta – een vorm van geld die is opgeslagen in de online “virtuele portemonnee” van een eigenaar, vrij van controle van overheden of centrale banken.
Cryptocurrency is een poging om geldtransacties te vervangen door een digitaal ruilmiddel via peer-to-peernetwerken. De eerste gedecentraliseerde cryptocurrency, en nog steeds de meest succesvolle, is dus Bitcoin.
Virtueel geld, echte impact
Het idee is dat je cryptografie gebruikt om de creatie en overdracht van geld te controleren, in plaats van een beroep te doen op centrale autoriteiten.
Sinds het succes van Bitcoin zijn er meer dan 3.000 andere virtuele valuta’s geïntroduceerd met wisselend succes en populariteit, zoals Ethereum, Litecoin, Monero en Dash. Er zijn zelfs crowdfunded cryptocurrencies zoals Lisk.
Veel van deze cryptocurrencies zijn alweer verdwenen wegens gebrek aan interesse puur om het feit dat niemand ze heeft gebruikt. Niet-Bitcoin cryptocurrencies zijn beter bekend als alternatieve cryptomunten oftwel altcoins en zijn min of meer gebaseerd op hetzelfde idee van een gedecentraliseerd digitaal medium voor uitwisseling.
Hun succes hangt af van hoeveel ‘geld’ (de totale waarde van transacties) er in wordt gestoken over het peer-to-peer-netwerk (dat wil zeggen de virtuele economie). Omdat Bitcoin open source is, kan iedereen zijn eigen cryptocurrency ontwikkelen met dezelfde technologie.
Bitcoins ontlenen hun waarde deels aan hun schaarste, die wordt bepaald door een cryptografische loterij. Je kunt Bitcoins kopen op online cryptocurrency exchanges of je kunt ze verdienen via een proces dat bekend staat als ‘mining’. (mijnen)
Succes in deze soort van virtuele mijnbouw is voor degenen met de grootste en snelste machines. Momenteel zijn er ongeveer 17 miljoen Bitcoins in omloop. Let wel dat het totale aantal Bitcoins in (virtuele) oplage nooit meer dan 21 miljoen zal zijn vanwege de manier waarop het systeem is ontworpen.
Omdat Bitcoins zonder het gebruik van een bankrekening op internet kunnen worden uitgegeven, is het een redelijk anoniem systeem, waardoor het ook mogelijk is om geld wit te wassen en illegale producten te kopen. Omdat er nergens geld is opgeslagen, kunnen accounts niet worden bevroren door bijvoorbeeld overheden en of PayPal-beheerders.
Dat er nooit meer dan de 21 miljoen Bitcoins kunnen worden bijgemaakt betekent dat de inflatie gewoon niet gebeurt. Dit in tegenstelling van “normaal”geld wat constant wordt bijgedrukt.
De cryptografische techniek waarop Bitcoin is gebaseerd, is zeer complex en schijnt tot op heden niet te hacken zijn.
Bitcoin is doelbewust ontworpen om niet-beheersbaar te zijn. Er is een ingebouwd algoritme dat op een gegeven moment het aantal Bitcoins in omloop bepaalt.
Als valuta is Bitcoin niet aantrekkelijk voor de meeste bedrijven aangezien de waarde van een Bitcoin nogal kan fluctueren binnen een week, soms zelfs in een dag.
Bitcoin word dan ook gezien als het goud achter de andere Altcoins. Bitcoin is goud, Ethereum is zilver en de andere cryptovaluta samen zijn de Dollar, Yen en Euro etc